Amning och alkohol

Jag måste vara galen som stoppar handen i det här getingboet…

Ammande mammor som dricker alkohol väcker alltid starka känslor. Å ena sidan de som (med all rätt) anser att de två sakerna inte hör ihop, å andra sidan de som (med all rätt) tycker att mammor får göra som de vill, eftersom bröstmjölkens promillehalt ändå blir lägre än en Sprite.

(Jag har nu inte gett mina bebisar Sprite heller, men det hör inte hit.)

Jag vill ställa mig mitt emellan och försöka tala förstånd med båda dessa gaphalsar. (När jag är klar med det åker jag ner till gränsen mellan Israel och Palestina. Det kommer nog att gå bra!)

Å ena sidan: Nej, det är inte hela världen att dricka vin till maten när man ammar. Mjölken blir inte förstörd. Super man sig aspackad skulle nog jag tycka att man kan vänta med att amma sitt barn tills man nyktrat till (då är även mjölken garanterat alkoholfri igen).

Å andra sidan: Nej, jag tycker inte att bebisar och alkohol hör ihop. Bröstmjölken är inte mitt främsta argument. Ett argument är att en bebis ska inte sova i samma säng som någon som har druckit, eftersom den naturliga spärren att inte lägga sig på sitt barn försvinner. Själv har jag dessutom alltid känt en trygghet i att kunna köra hem till barnvakten fort, eller köra mitt barn till sjukhus om det skulle behövas.

Det är olagligt att köra bil med en viss mängd alkohol i kroppen, men det finns inga gränser för hur mycket man får ha druckit när man ska ta hand om en liten bebis, eller för den delen ett stort barn. Det är bara det egna omdömet som styr.

Lite mer omdöme, tack!

Annonser

2 reaktioner på ”Amning och alkohol

  1. Jag är väl en av gaphalsarna. Vänder mig mest emot att man tappar naturvetenskaplig rimlighet för att sitta till doms och moralisera. Berusning är farligare än överföringen, visst, men nån annan anhörig kan ju också ta hand om, köra, eller samsova med barnet. Buss på mellanöstern!

    1. Hoppsan hejsan, glömde poängtera att jag givetvis inte har något emot att man anlitar barnvakt medan man berusar sig på annan plats. Jag predikar inte sträng nykterism för alla föräldrar. (Vilket ju du vet Dea, men värt att nämna för andra besökare 🙂 )

      Jag tycker inte ens att det är klandervärt att ta ett glas vin till familjemiddagen. En flaska däremot… omdöme och sunt förnuft…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s