Ett nytt projekt

Ja jag vet, jag har alltid något nytt projekt på gång, men det är faktiskt sällan jag ger mig på något som är helt olikt allt jag gjort förut. Som att sy ett tält. Eller rättare sagt en lajvpaviljong. En liten. Pytteliten.

imageIdén kom sig av att dottern och jag ska på lajv i sommar! Efter mycket funderande kom jag fram till att det vore bäst att bo och sova utanför själva lajvområdet, men att ha ett litet crashplace inlajv också. Bra om man vill vila lite, dra sig undan regnet, äta lunch i lugn och ro eller kunna hålla ”hemliga” möten. En egen liten basecamp helt enkelt. Ett litet ett kan väl inte vara så svårt eller dyrt att sy, eller?

Så hur börjar man? Google is my friend. Tält, ryttartält, geteld, ulvudden, ekertält, klocktält, markisväv, tältduk, canvas, impregnering, sömmar, stolpar, spik, linor, färger… puh!image Eller varför inte gå till historiska källor? Det verkar som att ekertält var överlägset vanligast förr. Förr är medeltiden, typ. Det verkade vara ett bra val, hyfsat enkelt, praktiskt och stabilt. Bra med ekrar att hänga blöta kläder, varor till försäljning eller ampeln med rökelse. En okänd källa på nätet påstår att ett ekertält där väggarna är fastsydda i takduken inte behöver stormlinor. Jag hoppas att det stämmer och börjar skissa, räkna och beräkna.

IMG_1381Min första modell är fyrkantig och rödvit, eftersom tyget jag hittat till överkomligt pris var ljusrött och vitt. Jag tillverkar en modell 1:100, komplett med krenelering och dekorationer och gillar den.
Nästa steg är att göra en fullskalemodell av stommen och få en känsla för storlek och stabilitet, samt inhämta råd och tips av experter bland mina facebookvänner. Så långt är jag inte fullt övertygad, men tar ändå mod till mig att beställa tyget! Behövs det kan jag alltid stabilisera med fler stolpar senare, är min vaga tanke om konstruktionens rasrisk.

IMG_1364Tyget anländer (och väger 7,5 kilo, helt ok att bära på kortare sträckor) och under den sedvanliga väntetiden då det får ligga till sig lite (man kan ju inte bara börja klippa i det direkt, det är ju rent barbariskt!) får jag en ny bländande bra idé: Varför inte bryta väggarna lite och göra tältet åttkantigt? Det bör ju bli mycket stabilare med åtta ekrar, åtta naturliga fästpunkter i marken och en rundare form!

Sagt och gjort, nya skisser, ny modell och ny uppritning av hur tyget ska klippas. Fröjd och lycka, det beställda tyget räcker och det är bara att sätta igång! Efter att ha gjort ett mindre prov på hur man bäst syr ihop trianglar, förstås.

imageDet är förvisso inte bara att sätta igång, att sätta saxen i en massa nytt tyg till ett nytt projekt där en hel del kan gå fel är lite läskigt. Först måste man hämta den fåniga yllemössan och ta en saxångestselfie. Sen så…

Så vad har jag gjort idag då? Klippt det vita tyget till väggarna i tvåmetersbitar och sytt ihop med något slags fällsöm (tror jag), IMG_1378klippt ut åtta ljusröda trianglar, sicksackat dem och sytt ihop sex av dem. Just nu verkar det som att taket håller på att få en mindre omkrets än väggarna (jag som har tagit i så rejält med sömsmånen!) men jag tänker mig att det ska gå att ordna upp senare. Det är hur som helst för sent att klippa trianglarna större…

Min plan är nu att sy klart tältduken för att sedan sätta igång med stommen. Jag föreställer mig att det är lättare att anpassa träbitar än att sy om ett tält. Jag hoppas att jag har rätt!

Fortsättning följer!

 

IMG_1373
Invirad i 6 meter bomullscanvas 🙂
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s