Tak och trä

Det är härligt med vår! Framför allt när det fortfarande är ljust och väder som inspirerar till utepyssel när jag kommer hem från jobbet.

IMG_1359
Tyvärr inte mitt ekernav.

Idag plockade jag fram en träbit, 45*195 byggregel i gran för att vara exakt, på vilken jag ritade upp och sågade ut en hyfsad oktogon (tänk formen på en stoppskylt). Denna är tänkt att bli nav till stommens ekrar. Dock har jag inte gett mig på att göra hålet i mitten än då jag inte börjat fundera allvarligt på mittstolpen än. Ska den vara rund, fyrkantig eller ett ungträd? Att fälla en liten asp på Bäck (sommarresidenset) känns lockande, men blir kanske tyngre att bära än något från brädgården. Inte heller har jag hunnit börja bedöma hållfasthet och dimension på själva ekrarna. Där får det nog ändå bli kommersiell  rundstav av praktiska skäl, jag tror att det blir svårt att få allt snyggt och någorlunda jämnt med skogsgrenar.

imageIdag fann jag tid och motivation att sy ihop tälttakets alla delar! Det är roligt att ha det gjort, men frustrerande att inte kunna se hur det blev eftersom jag inte kan spänna ut taket utan stomme. Tills vidare får dottern leka mittstolpe!

Jag inser också att jag behöver tänka ut några detaljer till. Taket behöver en rejäl topp som håller tätt och som håller tyget uppe på mittstolpen. Jag har sett folk skriva om koner i läder för detta och det låter som en vettig lösning. Kan jag göra en lagom stor läderkon, få den vattentät och sy fast den på utsidan borde det bli en elegant lösning på båda problemen. Det behövs dessutom fästen för där ekrarna spänner ut tyget. Jag har sett en lösning på detta som ser ut ungefär som små påsar att sticka in pinnarna i. Det verkar som en praktisk anordning när den väl är på plats, men hur de kommer dit vet jag inte riktigt. Jag antar att det är bra att sy dit dem innan jag syr ihop taket med väggarna, så det är hög tid att börja skissa på dessa fästen.

Arbetet fortskrider…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s